Η Φιλοσοφία μας…

Η βασική μας πεντάδα

• «Δεν είμαστε προπονητές παικτών μόνο. Είμαστε κυρίως προπονητές χαρακτήρων».
Αν και όλοι οι μεγάλοι Έλληνες μπασκετμπολίστες έχουν ξεκινήσει τα πρώτα τους βήματα από μικρές ομάδες σαν την δική μας, αναγνωρίζουμε ότι στατιστικά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει από το δικό μας club ένας μεγάλος αθλητής ή μια φουρνιά αθλητών που θα πάει την ομάδα μας πολύ ψηλά.

Ο μεγαλύτερος στόχος μας λοιπόν, είναι σε εύλογο χρόνο να συμμετάσχουμε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ με όσο το δυνατόν μικρότερους ηλικιακά αθλητές. Πιστεύουμε ότι ένας μπασκετμπολίστας που έχει την προοπτική να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο, θα πρέπει από την ηλικία των 15-17 ετών να πρωταγωνιστεί στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ανδρών. Οπότε έχουμε επιλέξει να δουλέψουμε με μικρά παιδιά. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της επιλογής μας αυτής, διότι δεν μιλάμε μόνο για το πώς θα μάθουμε μπάσκετ στα παιδιά. Μιλάμε κυρίως για το πώς ανατρέφουμε παιδιά. Η σημαντικότερη δραστηριότητα του συλλόγου μας είναι η ανθρωποπλαστική.

• «We are family»
Το σύνθημά μας είναι το «Είμαστε Οικογένεια» και προκειμένου να το κάνουμε πράξη, αφιερώνουμε τον χρόνο μας για να δώσουμε στα παιδιά μας την φροντίδα μιας οικογένειας και να τα διδάξουμε βασικές αξίες. Μια οικογένεια θα ντύσει τα παιδιά της, θα φροντίσει να τα δει γιατρός προληπτικά, θα τα μεταφέρει σε εκδηλώσεις με ασφάλεια, θα τους παρέχει καλούς προπονητές και δασκάλους για συμβουλές, θα προσέχει τις επιδόσεις τους παντού και θα τα διαπαιδαγωγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φιλία, συνεργασία, ενθουσιασμός, εργατικότητα, αφοσίωση. Αυτοί είναι οι θεμέλιοι λίθοι του αξιακού μας συστήματος, είναι όσα μας έμειναν ως εφόδια από το δικό μας πέρασμα από το μπάσκετ ως μικροί αθλητές και που επιθυμούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους τώρα.

• Μακροχρόνιο πρόγραμμα αθλητικής ανάπτυξης
Σε όλο τον δυτικό κόσμο, ακούμε την φράση “basketball program”. Στην ομάδα μας, αφού προσφέραμε εξασφαλισμένη πολυετή συνεργασία στους προπονητές μας, επενδύουμε στην ανάπτυξη ενός μακροχρόνιου προγράμματος αθλητικής ανάπτυξης, με έμφαση στην αθλητική και ψυχολογική προετοιμασία των μικρών παιδιών ώστε, το καθένα στην κατάλληλη ηλικία, να εξειδικευτεί στην καλαθοσφαίριση. Καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα αθλητικής ανάπτυξης προσαρμοσμένο στις υπάρχουσες δυνατότητές μας και στην υποδομή που διαθέτουμε, σε συνεργασία με δύο εξαιρετικούς ανθρώπους και επιστήμονες, οι οποίοι είχαμε την τύχη να ακούσουν κ’ να ανταποκριθούν στην αγωνία μας, εν έτη 2019 να μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά της ομάδας μας και στα παιδιά της Ελευσίνας, ένα πρόγραμμα αθλητικής ανάπτυξης εφάμιλλο εκείνων που ακολουθούν παιδιά στον Λονδίνο, στην Μαδρίτη, στην Νέα Υόρκη, στην Κοπεγχάγη και φυσικά είχαμε την τιμή να ασχοληθούν με την ομάδα μας. Πρόκειται για τον κ. Μπάλλα Ευστάθιο, MD, MSc Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Παιδοορθοπαιδικό / Επιμελητή νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και Metropolitan General και τον κ. Βλαχόπουλο Δημήτρη, PHD AFHEA, Λέκτορα Παιδιατρικής Φυσιολογίας, University of Exeter, Children’s Health and Exercise Research Centre.

Με την φοβερή εμπειρία τους στην εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων σε Manchester United, Basconia, NBA junior κ.α.) και με την καθοδήγησή τους, η ομάδα μας έχει επενδύσει στην αγορά του απαιτούμενου ιατρικού και αθλητικού εξοπλισμού που απαιτείται για την δημιουργία ενός mini lab, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα διαμόρφωσης ενός συνεχούς κλιμακωμένου προγράμματος μετρήσεων των αθλητών, τα αποτελέσματα των οποίων, με την επιστημονική υποστήριξή τους και σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους στο πρόγραμμα προπονητές μας, μετατρέπονται σε προπονητικό έργο, τόσο σε επίπεδο αθλητή, όσο και σε επίπεδο ομάδας. Ο στόχος μας είναι διττός. Αφενός η έγκαιρη αναγνώριση αθλητικού ταλέντου, άρα και εξειδικευμένη προπόνηση εφόσον είναι επιθυμητό αφετέρου δε, η εμπέδωση της κουλτούρας της εργατικότητας με συνέπεια και με πρόγραμμα, εφόδιο σημαντικό για την δημιουργία σωστών ανθρώπων και sportsmen.

• Το basketball δεν είναι μόνο σουτάκια
ΠΡ.Ε.Π.Υ – ΠΡοαγωνιστικός Έλεγχος Πρόληψης Υγείας
Η ομάδα μας έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί από την ΕΣΚΑΝΑ, ως η κινητήριος δύναμη για την καθιέρωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, αυτού που σε όλη την Ελλάδα σήμερα γνωρίζουν ως «Κάρτα Υγείας Αθλητή».
Στην έναρξη κάθε αγωνιστικής χρονιάς, όλοι οι αθλητές μας πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν «ΠΡΕΠΥ», ένα ευρύ πρόγραμμα προαγωνιστικού ιατρικού ελέγχου. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και εμείς με το ΠΡΕΠΥ, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μακροχρόνιας αθλητικής ανάπτυξης, αλλά και με την καθιερωμένη ετήσια ημερίδα μας κάθε Φεβρουάριο, προωθούμε δυναμικά την εμπέδωση της κουλτούρας της πρόληψης στους αθλητές μας και τους γονείς τους. Την έναρξη της πρωτοβουλίας ΠΡΕΠΥ, είχαμε την τιμή να την παρουσιάσει ο coach Παναγιώτης Γιαννάκης.

• Περήφανος για την προσπάθειά μου, για τον ιδρώτα μου, για την συμμετοχή μου στην ομάδα, για την πόλη μου.
«…Τα ομαδικά παιχνίδια υπηρετούν μεγάλο ηθικό σκοπό: σε συνηθίζουν να υποτάξεις την ατομικότητά σου σε μια γενική ενέργεια. Να μη νιώθεις πως είσαι άτομο ανεξάρτητο, παρά μέλος μιας ομάδας. Να υπερασπίζεσαι όχι μονάχα την ατομική σου τιμή παρά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκεις: σχολή, Πανεπιστήγια να μιο, πόλη, έθνος. Έτσι, από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι, το παιχνίδι μπορεί να σε ανεβάσει στις πιο αψηλές κι αφιλόκερδες κορυφές της ενέργειας». Και
«…Στα ομαδικά σπορτ δε γυμνάζεις το σώμα σου μονάχα· γυμνάζεις, πάνω απ’ όλα, την ψυχή σου».
[Νίκος Καζαντζάκης. Ταξιδεύοντας – Αγγλία].

Ποιος διαφωνεί ότι οι ανωτέρω σκέψεις του Καζαντζάκη, αποτελούν ακόμη και σήμερα θεμέλιους λίθους της θεωρητικής, φιλοσοφικής και προπονητικής προσέγγισης του ομαδικού αθλητισμού στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα των αθλητών, περνά μέσα από την εκπαίδευση.

Στην ομάδα μας προσπαθούμε να καταρρίψουμε τον μύθο «σταματάω τον αθλητισμό για να διαβάσω», εξηγώντας στα παιδιά και στους γονείς τους με παραδείγματα από δυτικές κοινωνίες και σπουδαία εκπαιδευτικά προγράμματα, ότι το πανεπιστήμιο είναι τουλάχιστον ένα επίπεδο παραπάνω σε απαιτήσεις. Έτσι, όποιο παιδί δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει με πρόγραμμα, μέτρο και συνέπεια σε όλα, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ξαφνικά καλός αθλητής ή ξαφνικά καλός μαθητής ή ξαφνικά να έχει το απαιτούμενο work ethic για να πετύχει και κινδυνεύει η εξέλιξή του να είναι ατελής είτε σωματικά είτε ψυχοπνευματικά.
Σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, τα παιδιά συμμετέχουν από πολύ μικρά σ’ ένα ευρύ πεδίο εθελοντικών δράσεων. Εκπαιδεύονται από πολύ μικρά να νοιάζονται για την κοινωνία και το περιβάλλον που ζουν. Όλα τα δυτικά πανεπιστήμια πλέον, το πρώτο πράγμα που ρωτούν τους σπουδαστές κατά την αίτησή τους, δεν είναι ούτε οι βαθμοί τους, ούτε αν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Τους ρωτούν σε πόσες εθελοντικές δράσεις έχουν συμμετάσχει. Γιατί αυτό αποδεικνύει ότι είναι άτομα εργατικά, με ενδιαφέροντα και ευρείς παραστάσεις, απαραίτητες για μια ακαδημαϊκή καριέρα.

Για εμάς στον OKE BC, είναι σημαντικό λοιπόν να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα.